10 bilder från Rom

Så var jag klar med bilderna från Rom. Jag hade över 300 bilder med mig hem i kameran och för tillfället finns det 235 stycken kvar. Jag kommer mycket troligt radera fler innan jag är klar.

Till resan. Efter landningen så åkte vi först till hotellet och slängde in väskorna och sedan direkt till Vatikanen där en svensk dam väntade på oss. Det var vår Vatikan-guide.

Tyvärr fick man inte fotografera i Sixtinska kapellet och jag lyckades inte få min kamera att låta bli att mäta ljuset så jag vågade inte ens försöka ta en bild där. Bilden nedan är från Peterskyrkan. Det var en stoooor kyrka och väldigt dekorerad. Tyvärr var hela främre delen avspärrad eftersom de skulle ha en mässa där.


Utanför kyrkan stod det gossar med färgglada kläder. Enligt guiden och andra källor ska Michelangelo ha designat dem.


På den här lilla gulliga restaurangen intog vi middagen första kvällen. En mycket god middag. Vårt hotell låg på andra sidan bilen i nedre vänstra hörnet. Då förstår ni att piazzan som vi bodde vid inte var så stor. Det var dock mycket praktiskt då de flesta av oss hade gått upp mycket tidigt och det dracks en hel del vin till middagen.


Förmiddagen efter kvällen före så stod en guidad tur på schemat. Första anhalten var denna berömda trappa som vi kallar Spanska Trappan. Det heter den inte och jag kommer inte ihåg vad guiden sa att den egentligen hette. Torget som den ligger vid heter däremot Spanska Torget och det är tydligen därför som vi skandinaver samt britterna döpt den till Spanska Trappan.


Nästa stora sevärdhet var Pantheon. Gammal och stor med en jättekupol i mitten. Den syns dock inte på den här bilden.


Efter den guidade turen så tog en del av oss en cappuccino/espresso på ett kafé vid ett torg. En del av gruppen gick hem till hotellet och sov ett par timmar. Det var de som inte kröp över torget till hotellet kvällen innan utan fortsatte ut på stan och festade. Kan tilläggas att jag bodde vägg i vägg med tre av gossarna och de kom hem halv sex på morgonen. De var inte direkt tysta när de kom till sitt rum.

Nästa förmiddag hade vi ytterligare en tur bokad med samma guide. Mötesplatsen var vid Colosseum. Jag har väldigt många bilder därifrån men ni får hålla till godo med den klassiska vyn. Den här gången fotad av mig.


Nästa bild är på en del av Forum Romanum.


Vi tog ett och annat glas rosévin också på ett kafé/bar i närheten av hotellet.


Guiden berättade att många hus har inslag av gamla antika grejer som folk hämtat från olika ruiner i staden. Ser lite lustigt ut med antika portomfattningar och en och annan pelare och kapitäler inbyggda i väggarna.


Jag gillade Rom och rekommenderar staden. Temperaturen var mycket trevlig, runt 25 grader, när vi var där. Shoppingen ägde rum längs en låååång gata med en himlans massa affärer. På en tvärgata till denna långa shoppinggata så fanns alla märkesaffärer typ Armani, Dior m.fl. Kul att titta i. Tyvärr så har jag inte vunnit en himla massa pengar så shoppingen blev något begränsad på just den gatan.

Rom är en stad med så otroligt mycket historia att man nästan tappar andan. Ett sammelsurium av gator, kyrkor, hus, ruiner och utgrävningar.  Många restauranger med god mat och gott vin. Om jag kommer tillbaka till Rom så skippar jag guiderna (har ju redan gått med dem), då tänker jag bara strosa runt i lugn och ro. Träningsvärken i mina ben i söndags och måndags var inte rolig. Som kontorsråtta så är jag inte van att promenera hela dagarna.

Annonser

2 thoughts on “10 bilder från Rom

  1. Ama de casa

    Rom är verkligen en fantastisk stad! Jag gillar att man gan gå till fots genom stan och helt plötslig – POFF – står ett magnifikt gammalt byggnadsverk bara där mitt i alltihop 🙂

  2. Anki

    Tack för en skön, händelserik och fin resa genom Rom. Ja, det kändes nästan som om jag var med med dina fina texter till alla vackra bilder 🙂

Jag gillar kommentarer så skriv gärna en sådan. :-D

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s