Allt för Sverige

Är så glad att programmet Allt för Sverige har börjat igen. Det är så jäkla kul att se hur dessa amerikaner, okej med svenska rötter, ser på oss och vårt vackra land. Den här gången landade de uppe i Ö-vik till att börja med. Ett mycket bra sätt att börja presentationen av Sverige på. Mindre lyckat var att be dem äta ägg med kaviar till sin första frukost. Bara att acceptera att det är en grej som inte är någon större hit bland utlänningar. Och jag tycker det är taskigt att ge dem surströmming som en av de första middagarna också. Några av dem gillade faktiskt smaken (surpise!) men lukten, aromen för de frälsta, kan avskräcka vem som helst. Till och med jag som är uppväxt med rätten ifråga är inte särskilt förtjust i stanken som sprids när man öppnar en surströmmingsburk. Smaken är bara salt, tycker jag.

Men det var inte maten jag tänkte reflektera över utan deras reaktioner när de får små hints och upplysningar om sina gamla släktingar. Ja, de är väldigt amerikanska i sina reaktioner i mångt och mycket, men den rotlöshet som framträder när de får se bilder på hus och folk eller till och med se huset i verkligheten, den är ganska skrämmande.

Berättar inte gamla släktingar, over there, sin historia för de yngre i familjen och släkten? Det måste vara fruktansvärt att inte känna till sin släkts historia, åtminstone 100-200 år bakåt.

Själv satt jag och brorsan och pumpade vår farfar och farmor på berättelser om dem själva som unga och om sina föräldrar åren innan de dog. Mormor och morfar har vi växt upp med på ett annat sätt, så där har vi fått storyn under hela uppväxten.

Det borde nästan vara lag på att man för sin och släktens historia vidare. Skriv ned allt du kommer ihåg. Prata med äldre släktingar om gamla tider och skriv ned det de berättar. Människor ska inte behöva gå genom livet utan att känna sina rötter. Vet man var man kommer ifrån så är det lättare att ta sig vidare.

Tror jag ska börja på ett dokument i datorn imorgon.

Annonser

Jag gillar kommentarer så skriv gärna en sådan. :-D

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s