Dagen kom till slut

I dag var det den stora DAGEN när jag, efter nästan nio månaders väntan, äntligen skulle få genomgå den speciella magnetkameraundersökningen. Läkaren ville ju att jag skulle ha kvar inflammationen på undersökningsdagen så därför har jag bara fått käka smärtstillande under dessa nio månader. Att jag dessutom de senaste dagarna har haft jävligt ont var väl någon slags fördel också.

Dagen började med en frukost bestående av vatten med lite vatten. Jag skulle ju fasta sex timmar innan undersökningen men fick dricka vatten. Maken fick vara chaufför i dag. Väl på Huddinge så lyckades vi hitta till rätt reception efter ett tag. Efter en stunds väntan så fick jag komma in i ett rum där de skulle trycka ner en slang genom näsan. Där fanns en trevlig sköterska och en lika trevlig läkare. Det sattes en nål i armen också där de skulle spruta in kontrastvätska m.m. Först tryckte de in en bedövningssalva i näsan och sen ner med slangen. Äckligt, vidrigt och kväljande. Jag fick ligga under en röntgenpryl så läkaren såg var slangen tog vägen. Han skulle ha ner den i magen och ut genom nedre magmunnen och ut i tunntarmen.  Den var för att spruta ner Laxabon, ett laxermedel, som skulle få tarmarna att svälla för då var det enklare att se, sa de. Som om jag behövde något för att bli ännu mer svullen. Hade fått en sån där sexig sjukhusblus att svassa omkring i också.

Så i den, kanyl i armen och slang genom näsan ner i magen kände jag mig otroligt läcker när jag fick gå en trappa ner till den stora maskinen. Där nere sa sköterskan att jag skulle ligga på mage i maskinen. Då var det väldigt nära att började skratta hysteriskt men lyckades kväva skrattet och talade leende om för henne att det kommer aldrig att ske. Jag har inte kunnat ligga på mage på flera år p.g.a. den konstanta smärtan i tarmarna. Läkaren sa då att det gick lika bra att ligga på rygg. Fick mitt lugnande och la mig på britsen. Sen satte de på mig hörlurar och jag valde Lugna favoriter som musik. Efter det kördes jag in i magnetkameran och fick under någon timmes tid instruktioner om när jag skulle hålla andan och när jag skulle andas. Det var ett jäkla liv på kameran när de tog bilderna. Önskar att jag kunde fått smärtstillande också för det där jäkla Laxabonet och kontrastvätskan var ju inte direkt behagligt. Hade jag inte haft lugnande i mig att jag antagligen krånglat mig ur kameran p.g.a. att det gjorde så förbaskat ont.

Efter hur lång tid som helst drog de ut mig ur kameratunneln och min rygg hade sagt upp sig från tjänstgöring så det var inte lätt att kravla sig upp i sittande ställning. Ja ja, det lyckades till slut och jag fick gå och klä på mig. De hade ju tryckt ner en massa laxermedel i tarmen så nu började toabesöken. Mellan dem så kom läkaren och pratade med mig. Bilderna var jättebra och han konstaterade att det med 99% säkerhet såg ut som Crohns sjukdom. Nu skulle han bara skicka svaret till min läkare där på Huddinge. Med andra ord, bara att vänta på nästa kallelse så man kan få igång behandlingen.

När vi kom hem så åt jag min frukost (som sen lunch) sen la jag mig på soffan och sov.

Det var min lördag det.

Annonser

5 thoughts on “Dagen kom till slut

  1. Bibbi Inläggets författare

    Vet inte. Någon jäkla specialist som skulle ha tid att utföra den, tror jag var ursäkten. Men det har varit jobbigt.

  2. Granntanten

    Men vilket skit, även om jag kan tänka mig att det är skönt att få en diagnos? Och varför tog det så lång tid som nio månader att få undersökningen??

  3. Anki

    Men vilken undersökning du gått igenom. Vete väl fan om jag skulle fixa det! Bra gjort! Nu vet du ju vad det är för problem och det är precis detsamma som min läkare misstänker att jag har. Hmm? Livslång medicinering! 😦 Undrar jag om det inte är bättre att kapa tarmen och ha en påse på magen. Om inte medicinen hjälper bra, förstås. Min naturläkare har haft sjukdomen i 22 år och bestämde sig i fjol för att operera bort stora delar av tarmen och ha påse. Han har aldrig mått så bra i sitt liv. Vila nu efter pärsen du genomgått och så hoppas vi på bra medicin och tillfrisknande! Kram, Bibbi!

Jag gillar kommentarer så skriv gärna en sådan. :-D

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s